header

Клуб „Приятели на книгата“

Клуб „Приятели на книгата“

Клубът е основан на 19 октомври 2015 г. с цел да популяризира четенето и споделяне на впечатленията от прочетената художествена литература. В него членуват 98 участника в няколко възрастови групи: деца от детска градина „Пролет”, ученици от І до ІV клас от ОУ „Христо Ботев”, ученици от ІХ-ХІІ клас на ХГ „Св. св. Кирил и Методий” и СГ по икономика и върастни. При четенията провеждани с децата и учениците се съблюдава учениците да четат подбрани от тях или от библиотекарките текстове. Правят се също срещи с автори, представят се великотърновски издателства и се обсъждат книги на български автори от възрастните членове на клуба.

През 2018 г. клубът „Приятели на книгата” проведе 32 събития с децата от ЦДГ „Пролет”, с учениците от 3 и 4 клас на ОУ „Христо Ботев”, с учениците от ХГ „Св. св. Кирил и Методий” и СГИ и групата на възрастните. Преобладават срещите в читалищната библиотека, в ОУ „Христо Ботев”, Старопрестолна гимназия и ДГ „Пролет”.

В ХГ и ОУ „Хр.Ботев” се осъществиха срещи с великотърновската поетеса Алебена Стефанова и Ружа Велчева по случай деня на поезията, срещи на тема „Коледни обичаи” и „Еньовден” с етнолога д-р Илия Вълев от РИМ, среща с писатели-хумористи от Велико Търново на тема „Светът е оцелял, защото се е смял”, на тема „Книгата” по случай седмицата на детската книга, на тема „Пролет и празника на Велико Търново” и др.

Съвместно с Младежки дом -В.Търново се реализира кампания „Деца четат на деца” в ДГ „Пролет” и ОУ „Христо Ботев” на тема „Коледа идва” и „С книгите на баба и дядо”, по случай 85 г. от създаване на детска читалня към библиотеката, а по програмата „Помощник на библиотекаря” - на тема „Приказка без край”, „Братята Кирил и Методий и българската азбука” и „Васил Левски”.