header

Kамерен хор „Царевец“

Хор Царевец

Камерният хор „Царевец“ е приемник на емблематичния за Велико Търново хор, носещ същото име и създаден през далечната 1953 г. От 1962 година до 2008 година диригент на хор „Царевец“ е маестро Върбан Рангелов и корепититор -Йорданка Мирчева. Отначало хорът е имал 83 хористи. Бил е удостоен с 9 златни и 2 сребърни медала. Притежава 16 грамоти от международни фестивали и конкурси и 11 грамоти от национални фестивали.

От 2010 г. диригент на хор „Царевец“ е маестро Диян Диханов, доказан професионалист с много заслужени награди от наши и чужди музикални фестивали в Германия, Франция, Италия, Унгария, Румъния, Турция и др., който е осъществявал записи в Българското Национално радио, бил е  Главен диригент на Гвардейски представителен духов оркестър в гр. София и Главен диригент на Българската армия. Корепетитор на хора е Роза Стоева.

Съвременният камерен хор „Царевец“, въпреки претърпените метаморфози, остава един от любимите състави на великотърновци. Той изпълнява  творби от класическата, църковната, народната и съвременната музика, а широката палитра и богатият му репертоар се вписват чудесно в съвременното българско хорово изкуство.

С участията си в V-я и VІ-я международен фестивал „Черноморски звуци" в гр.Балчик нашите хористи допринесоха за осъществяването на истински празник на песента, морето, хармонията, красотата и приятелството. Хоровата формация бе участник и в организирани от читалището и община Велико Търново празничните концерти при откриване на културни прояви и други чествания.

Традиционни и очаквани с интерес бяха самостоятелните им концерти и съвместното им участие с хор „Кантилена” при читалище „Искра”. В навечерието на Великден се състояха съвместните концерти в изложбените зали „Рафаел Михайлов” на 3 април и на 13 декември.

Смесеният хор „Царевец” участва и в Коледния концерт на „Надежда и приятели” в читалището.