header

Клуб по битова култура

Клуб по битова култура

Началото на клуба е поставено през 1987 г. от една сърцата търновка - Цветанка Дачева, правнучка на укривателката на Васил Левски в Троян – баба Дона Милина. Дачева е с богат опит в ръководството на кръжоци и клубове с ученици и възрастни. Читалищното настоятелство прегръща нейната идеята за клуб, в който търновки да продължат българските народните традиции. Така тя успява да събере и обедини 46 жени от различни професии, но със завидни умения, които милеят за родното, защитават и пресъздават автентичното и националното в областта на облеклото, уредбата на дома, кулинарията. Главната цел, която се поставя при самото учредяване на клуба е да съхрани и обнови традицията в изработването на стари градски ръкоделия: фриволите, поанлас, филе, макраме, битова тъкан, художествена бродерия, текстилни пана, апликации и др.

Днес, Клубът по битова култура има 24 участнички и отстоява традициите, като съчетава полезното с нови идеи и с попълнението си от по-млади участнички. В момента негов ръководител е Павлина Владева.

През 2018 г. дейността на Клуба е богата и разностранна и са представени: изложбата–базар „Баба Марта” в Регионална библиотека „П. Р. Славейков” през февруари, изложбата от табла за Великите народни събрания, проведени в читалище „Надежда”, и бродерии, плетива, коледна украса и мартеници, изработени от клуба, аранжирана в Народното събрание в София в навечерието на Великден, изложба в туристическата борса „Културен туризъм” през април и във фоайето на читалището през юни. Кулинарната изложба-конкурс „Вкусът на времето” пред паметника „Майка  България” беше кулминацията на едноименния проект и част от празника по случай Освобождението на В. Търново от османско владичество на 7 юли. Традиционната  изложба–базар „Коледна магия” бе подредена в Регионална библиотека „П. Р. Славейков”.

По проекта „Вкусът на времето” на клуба и читалището се осъществиха три лекции, свързани с храната и храненето на Доц.. Иван Лазаров за „Средновековната българска кухня”, на етнографа Галя Чохаджиева за „Селската и градска кухня” и на Павлина Владева за „Храната и храненето при социализма”. Партньори по проекта бяха ученици от Гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” и Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”.

Проведоха се две творчески екскурзии, като през юни бе посетена Занаятчийската камара в Русе, а през октомври бе организирана екскурзия по маршрут: Рилски манастир – Банско – Рупите – Солун – Благоевград. Благодарение на Жени Сапунджиева и Ваня Макри се осъществи контакт с гръцко културно сдружение от град Солун с ръководител Диму Мария.