header

Студентски театър „Маска и тога”

Студентски театър

Студентският театър „Маска и тога” е друга наша творческа формация, за която читалищното настоятелство отделя специално внимание предвид участието на млади хора в самодейните прояви.

Началото на театралната трупа бе положено преди 17 години от режисьора Стефан Методиев от МДТ „К.Кисимов”. Тя продължава да бъде обезпечавана материално и финансово благодарение на съвместния договор между читалището и ВТУ”Св.Св.Кирил и Методий”, сключен в края на 2015г. Младите актьори успяха през последните години да зарадват почитателите на Мелпомена с оригинални творчески решения като пиесата на Леонард Герш „Пеперудите са свободни”, на Джон Патрик „Скъпа Памела” с която спечелиха Втора награда на общинския театрален фестивал „Златната завеса” в с.Самоводене, драмата „Ескуриал” спектакъл, който взе наградата на кмета на Велико Търново на организирания първи театрален фестивал на студентското театрално изкуство.

През 2018 г. през май бе премиерата на „Двама на люлката” по Уилям Гибсън , а на 21 юни бе представена пиесата „Призраци" от Хенрих Ибсен.

Спектакълът бе бурно аплодиран и за пореден път показа творческите възможности на трупата.